22.12.2016

Maailmanperinnön juhlat kokosivat yhteen peräti 69 kumppania

Ensi vuonna yhteistyö jatkuu asiakaslähtöisten palveluiden kehittämisessä

Merenkurkun maailmanperintöalue täytti tänä vuonna 10 vuotta, ja tapahtumantäyteinen juhlavuosi onnistui yli odotusten. Juhla näkyi pitkin vuotta niin radiossa, teatterissa kuin maailmanperintöalueen kylissäkin.

”Kiitos tästä kuuluu kaikille yhteistyötahoille. Eri tapahtumien ja kampanjoiden takana oli yhteensä peräti 69 kumppania”, vs. maailmanperintökoordinaattori Kari Hallantie Metsähallituksesta ja toiminnanjohtaja Kenth Nedergård Merenkurkun maailmanperintö ry:stä toteavat.

Vuoden mittaan järjestettiin 19 tapahtumaa, ja niihin osallistui paikan päällä noin 4 700 ihmistä. Tapahtumien järjestäjinä oli yrityksiä ja yhdistyksiä ja muita toimijoita, Yleisradiosta Visit Vaasaan.

Juhlavuoden kruunasi syyskuun juhlaseminaari Mustasaaressa, johon osallistui vieraita Ruotsista ja Suomesta. Nuorekkaan lisän juhlavuoteen toi syksyllä ylioppilasteatteri Ramppi, joka esitti yli 700 katsojalle juhlavuoden kunniaksi tehdyn Ihmiskunnan perintö -näytelmän.

Metsähallitus järjesti päiväretket Sommaröhön ja Valassaarelle, ja ne tutustuttivat 280 osallistujaa maailmanperinnön luontoon ja historiaan. Metsähallitus ja Suomen Rangerit ry järjestivät myös talkooleirin Björköbyn saaristossa.

Retkin tunnelma ilahdutti järjestäjiä:

"Erityisesti mieleeni jäi pienen pojan toteamus: Ihanaa, että meillä on maailmanperintöalue näin lähellä", erikoissuunnittelija Tuija Waren Metsähallituksesta kertoo.

 

Yleisradio juhli maailmanperintöä paikan päällä

Median kautta juhlan viesti välittyi sadoilletuhansille suomalaisille. Yleisradion viikko Merenkurkussa toi maailmanperintöä näkyvästi esille niin radiossa, netissä kuin televisiossakin, kun Radio Suomen ja Radio Vegan Vaasan studiot muuttivat Salteriet-kahvilaan Svedjehamniin 13.-19.6.

Keväällä maailmanperintö innosti kymmeniä harrastajakirjoittajia, jotka lähettivät oman tarinansa Minun maailmanperintöni -kilpailuun.

Kansainvälinen kiinnostus näkyi Svedjehamnin Knäppisarna-valokuvanäyttelyn vieraskirjassa, johon kertyi nimiä peräti 35 eri maasta. Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö tutustui ja ihastui maailmanperintökohteeseen kesällä- ja lupasi palata vaimonsa kanssa ensi vuonna.

 

Asiakaslähtöinen ajattelu vahvistuu

Maailmanperintöalueen kehittäminen jatkuu. Ensi vuonna alueen yhteistyötahot kehittävät laadukasta, asiakaslähtöistä konseptia alueen opastukseen. Asiakkaille luodaan palvelutuokioita ja palvelupisteitä, joissa voi kokea maailmanperintöalueen kaikilla aisteilla. Maailmanperintöporttiin valmistellaan tietoa kävijöille, ja myös maasto-opastusta sekä merenkurkun internet -sivuja kehitetään edelleen.

Lisätietoja: vs. maailmanperintökoordinaattori Kari Hallantie, p. 040 562 5555

toiminnanjohtaja Kenth Nedergård, p. 050 5222 644

 

 

Merenkurkku on Suomen ainoa Unescon luonnonperintökohde, yhdessä Ruotsin Korkean rannikon kanssa. Metsähallitus koordinoi Merenkurkun maailmanperintöalueen kehittämistä.

http://www.merenkurkku.fi/koe-maailmanperinto/

 

Kuva: Maailmanperintöä juhlittiin retkellä Valassaarille. (Metsähallitus/Tuija Waren)

Siirry "Uutiset"-sivulle